2018 firade vi 60-årsjubileum
KFUMs kammarkör är en av Stockholms äldre kammarkörer, men provar hela tiden nya uttryckssätt. Kören deltog t ex under de tre första åren av Sound of Stockholm – festivalen för ny musik. Vi har många spännande projekt framför oss detta jubileumsår… Kanske är du sugen att börja sjunga med oss? Välkommen att kontakta vår dirigent, se nedan.
Kören bildades 1957 av Dan-Olof Stenlund som numera är professor i kördirigering i Köpenhamn. Efter Dan-Olof Stenlund har Håkan Boström, Stefan Parkman, Mats Nilsson, Ragnar Bohlin, Cecilia Martin-Löf och Jerica Gregorc Bukovec varit körens ledare. Sedan januari 2012 leds kören av Pär Fridberg.
Alltid ett tema
Kören består av ca 30 sångare och sjunger såväl profan som sakral musik. Kören utgör en aktiv del av Stockholms kulturliv och står för något annat än den musik som framförs av Stockholms kyrkokörer. Oftast sjunger vi à capella och alltid med ett innehållsligt tema. Ibland samarbetar kören även med andra körledare, musiker eller skådespelare. I oktober 2015 uruppförde vi beställningsverket Änglar av kompositören Andrea Tarrodi. Andra exempel på samarbeten är tillsammans med Gunnar Eriksson, Joakim Milder, Petja Svensson, Stefan Forssén, Elise Einarsdotter, Lena Willemark och Anders Linder.
Kören sjunger ibland också tillsammans med orkester eller andra körer i större produktioner, exempelvis Brahms Ein Deutsches Requiem, J S Bachs Matteuspassion och Poulencs Figure Humaine.
Principbeslut om kvinnliga tonsättare
Hösten 2010 tog kören ett principbeslut om att utveckla och vidareutbilda kören och dess dirigent när det gäller kunskap om musik av kvinnliga tonsättare. Vid varje konsert ska kören sträva efter att framföra ett eller flera verk av en eller flera kvinnliga tonsättare. Läs mera i Sensus bilaga från 2011.
Turnéer
KFUMs kammarkör turnerar regelbundet både i Sverige och utomlands. I maj 2016 gick resan till Italien, närmare bestämt till Sorrento och Neapel. Vi höll konsert i Gesunda Nuovo i Neapel och i Santi Filippo e Giacomo i Sorrento. På programmet stod bland annat Monteverdi och Gullin. Vid sidan av repetitioner och konserter hann vi med både en halvdag i Pompeii, en guidad visning av centrala Neapel och en ledig dag där många valde att åka till Capri och andra tog en tur på Amalfikusten.